Markeder på gården
Da vi, Maria og Kristian, flyttede ind på Ausumgaard i 2008 besluttede vi os for, at vi gerne ville prøve at åbne stedet lidt op og invitere omverdenen indenfor.
Da de gamle avlsbygninger stod tomme, syntes vi at det var oplagt at bruge dem, og vi syntes at omgivelserne og stemningen herude kunne passe perfekt til en form for marked eller messe.
Det første forårsmarked løb af stablen i 2010 og blev en kæmpe succes. Siden har vi hvert år inviteret indenfor til en hyggelig forårsweekend i maj måned – vi nåede lige at få 10 års jubilæet med i 2019 inden corona i 2020 gjorde sit indtog.
Udover forårsmarkedet har vi siden 2012 også holdt et årligt julemarked på gården i december (dog afbrudt af coronarestriktioner i 2020).
Hjælp fra nær og fjern fik markeder til at lykkes
Vi har altid selv stået for at planlægge og afholde events på gården.
Alle medarbejdere plejer at være involveret i forberedelserne – og derudover plejer vi at alliere os med lokale foreninger og frivillige, der hjælper med at servicere de mange gæster.
Stor betydning for vores virke
Det har igennem årene betydet rigtig meget for os, at så mange udstillere og gæster har lagt vejen forbi markederne på Ausumgaard.
Det har været en unik mulighed for at komme i dialog med vores omgivelser, og det har været fantastisk at skabe rammerne for nogle folkelige arrangementer, der har nydt så stor opbakning.
Temadag om græsprotein
På temadagen den 4. oktober 2023 er der om formiddagen demonstration af høst af græs til proteinfremstilling samt gennemgang af bioraffineringsanlægget på Ausumgaard.
Til frokost er der fælles orientering i foredragssalen.
Om eftermiddagen er der viden-café med en række stationer, hvor man kan høre nærmere om bl.a. græs- og kløversorter, der egner sig til proteinfremstilling, foderkvalitet af græsproteinet, udfordringer for høstlogistikken, teknisk optimering ved forbehandling af græsset før presning, græspulpens effekt på indvoldsorm og bæredygtighedsberegninger på græsprotein.
Temadagen arrangeres af Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Ausumgaard, SEGES Innovation og Food & Bio Cluster Denmark.
Forårsmarkedet er fortid – i hvert fald for nu
Efter mange overvejelser har vi taget en beslutning om, at det i hvert fald i en periode er slut med forårsmarkeder på gården.
Vi har altid været glade for at byde indenfor i maj måned – og både gæster og udstillere har altid bidraget til en helt særlig og ret fantastisk stemning. Det har altid summet af liv både ude og inde – og det har været skønt at lægge rammer til tusindvis af gæsters besøg.
Men nu har vi alligevel besluttet at holde en pause med forårsmarkederne. Vi havde sådan en fornemmelse af, at vi skulle stoppe “imens legen var god” – og imens alle stadig havde gode oplevelser og syntes at det var sjovt at være med.
I stedet fokuserer vi på at gøre vores julemarked i december endnu bedre – og samtidig har vi mulighed for at udvikle nye spændende ideer og projekter.
Måske inviterer vi pludselig indenfor på gården til mindre og knap så tidskrævende events – følg meget gerne med på vores instagram eller facebook, hvis du vil opdateres.